ICSI

Start jij een ICSI-behandeling? Lees hier alles wat je moet weten.

ICSI of IVF? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Denk je eindelijk alles over IVF te weten, dan verbaast het je misschien dat er nog andere vormen van fertiliteitsbehandelingen zijn. Als de ‘niet vanzelf zwanger’ wereld nog nieuw voor je is, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je emoties zijn all over the place en je hoofd zit vol. Wij hebben alles wat je moet weten voordat je start op een rijtje gezet.

Gedachtes als ‘hoe kan ik een keuze maken als ik nog maar zo weinig weet?’ komen naar boven. Logisch, want het is niet niks! Daarom is het fijn om jezelf wat tijd te gunnen. Stapje voor stapje vind je je weg wel. Om je alvast een beetje vooruit te helpen, vertel ik je vandaag alles wat je moet weten over ICSI. Je behandelend gynaecoloog/fertiliteitsarts zal je altijd informeren, adviseren en begeleiden, maar het is fijn om jezelf goed voor te bereiden op wat komen gaat, zodat je mogelijk kritische vragen kan stellen. Het gaat tenslotte om jouw lichaam en jouw kinderwens.

Niet vanzelf zwanger kunnen raken om wat voor reden dan ook, is an sich al moeilijk genoeg. En dan sta je opeens voor een keuze, eentje die je eigenlijk nooit had willen maken. Tegelijkertijd ben je dankbaar dat het überhaupt kan: een fertiliteitsbehandeling ondergaan. Pfoe, wat een rollercoaster aan emoties en gedachtes hè? Door al die ruis kan het soms moeilijk zijn om informatie in je op te nemen. Volg je eigen ritme en neem rustig de tijd om je in te lezen, zodat je goed kan voelen en onderzoeken wat bij jou past. Want, ook bij ICSI geldt: het vraagt zowel fysiek als mentaal veel van je. Maar, lieve vrouw, weet wel: je bent sterker dan je denkt!

Wat is ICSI?

Nu wil je natuurlijk weten wat ICSI precies is. ICSI is een bijzondere vorm van IVF en staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Dit betekent dat er voor elke eicel slechts één zaadcel wordt gebruikt. Deze methode wordt vaak toegepast wanneer de man sterk verminderd vruchtbaar is, de vrouw antistoffen tegen sperma aanmaakt of wanneer er geen bevruchting heeft plaatsgevonden tijdens een eerdere IVF-behandeling.
In tegenstelling tot IVF, wordt bij ICSI de zaadcel door een embryoloog in de eicel geïnjecteerd.
Deze fertiliteitsbehandeling is vaak het laatste redmiddel om zwanger te worden van een genetisch eigen kind.

Hoe ziet een ICSI-behandeling eruit?

Net als bij een traditionele IVF-behandeling, begint de ICSI-behandeling met het toedienen van hormooninjecties. Deze hormonen zorgen ervoor dat meerdere eicellen tegelijkertijd tot rijping worden gebracht. Ook tijdens dit traject wordt de rijping en groei van de eicellen natuurlijk goed in de gaten gehouden. Wanneer de eicellen gerijpt zijn, is het tijd voor een eicelpunctie. Je hebt misschien al gelezen dat dit even pijn kan doen, maar geen zorgen, je kan hier gewoon een verdoving voor krijgen.
Na de punctie worden door middel van kleine chirurgische ingrepen zaadcellen verzameld. De beste worden geselecteerd, zodat er in elke eicel één zaadcel geïnjecteerd kan worden.  Hebben de eicel en spermacel zich tot een embryo gevormd? Dan spreken we van een succesvolle bevruchting.

Enkele dagen later zal de gynaecoloog/fertiliteitsarts één of twee embryo’s in de baarmoeder plaatsen. Het embryo moet daarna in de baarmoeder gaan innestelen.
Zijn er tijdens jouw ICSI-behandeling meer dan twee bevruchte eitjes ontstaan en ben je niet zwanger geworden? Dan kunnen deze eventueel worden ingevroren, zodat je ze bij de volgende poging kan gebruiken.

Hoe lang duurt een ICSI-behandeling?

Een ICSI-behandeling duurt net als een IVF-behandeling, in totaal zo’n twee maanden. Dit is inclusief voor- en nabehandeling. Zoals je inmiddels weet, kan het helaas zijn dat je meerdere pogingen moet wagen. Mocht je dat willen en daar klaar voor zijn, dan is het goed om te weten dat er minstens één maand tussen je ICSI-behandelingen moet zitten.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een ICSI-behandeling.

Ook hier zijn de regels niet anders dan bij een IVF-traject.
De fertiliteitsklinieken in Nederland behandelen alleen vrouwen tot 42 jaar.
Sommige ziekenhuizen maken een uitzondering en kunnen aan de hand van een hormoontest de biologische leeftijd van de vrouw bepalen.
Zo kunnen ze vaststellen of een kans op zwangerschap nog realistisch is. Maar, na het 37e jaar neemt deze kans sterk af.
Ben je 42 jaar of jonger, dan kom je in aanmerking voor een ICSI-behandeling als:

  • er geen bevruchting heeft plaatsgevonden tijdens een eerdere IVF-behandeling
  •  je antistoffen tegen sperma aanmaakt
  • minder dan 10 % van de eicellen zijn bevrucht tijdens een IVF-behandeling
  • er sprake is van verminderde spermakwaliteit

Worden ICSI-behandelingen vergoed door mijn zorgverzekering?

Ben je niet ouder dan 42 jaar, dan worden ICSI-behandelingen in het basispakket maximaal drie keer vergoed. Dit geldt in 2022.
Terugplaatsing gebeurt met één of twee embryo’s en een behandeling telt pas als een poging wanneer de punctie succesvol is geweest.

Wat zijn de kosten voor ICSI-behandelingen als ze niet vergoed worden?

Wanneer je ICSI-behandeling niet vergoed wordt, is het goed om te weten wat de kosten zijn. Een IVF-behandeling kost bijvoorbeeld al gauw tussen de €1500,- en €2000,- en een ICSI-behandeling kost enkele honderden euro’s meer.
Daar komen ook nog medicijnkosten bij. Houd er wel rekening mee dat de kosten erg kunnen verschillen en soms oplopen tot duizenden euro’s. Belangrijk dus om je goed voor te bereiden.

Slagingskans ICSI groter dan IVF-behandeling

Ook al is ISCI vaak het laatste redmiddel om zwanger te worden van een genetisch eigen kind, het goede nieuws is dat de slagingskans iets groter is dan bij een traditionele IVF-behandeling. Dat komt omdat een ICSI-behandeling meestal wordt toegepast als de man verminderd vruchtbaar is, wat indirect betekent dat de vrouw vaak geen problemen heeft om zwanger te worden. Wordt de juiste zaadcel gebruikt, dan zou het zomaar kunnen dat je vrij snel zwanger raakt. Maar natuurlijk spelen verschillende factoren een rol, zoals de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van de embryo’s.

Hoe de vork ook in de steel zit, geef de moed niet op! Ik hoop dat dit je wat meer duidelijkheid en rust heeft geboden, zodat je in je eigen tempo alles met je gynaecoloog/fertiliteitsarts kan bespreken.

 

Liefs,

Stephanie

Some last words.

Mis je iets in de tekst? Heb je behoefte aan wat extra steun, wil je graag je verhaal delen of gewoon even kletsen met lotgenoten? Laat het ons dan weten in de comments, stuur een berichtje op instagram of een email naar info@fitforivf.nl

Je bent niet alleen ❤️.

 

Geen reactie's

Geef een reactie