Hoe zorg je goed voor jezelf tijdens de feestdagen?

‘De feestdagen moeten gezellig zijn en moeten vooral gevierd worden met je familie en vrienden’. ‘Die ene keer per jaar moet je toch wel kunnen opbrengen? ‘Dan gaat het even niet om wat jij wil maar doe je mee met de rest, toch?’.

Drie zinnen die rond de feestdagen in je hoofd rondspoken. Die misschien wel door familie en vrienden heel erg normaal worden gevonden maar die niet zo normaal zijn als je niet vanzelf zwanger raakt. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin we dingen doen omdat we denken dat het zo hoort. Wat helemaal niet vreemd is want zo hebben we het nu eenmaal geleerd. Onze ouders deden het al zo en zij leerden het weer op die manier van hun ouders. Zodra je het even anders wil doen word je met scheve ogen aangekeken en vinden ze dat je gewoon normaal moet doen. Want dat doet iedereen toch?

Maar wat is normaal? Normaal in Nederland is helemaal niet normaal in Azië en andersom ook niet. Dus, dan kun je net zo goed je eigen normaal creëren, toch? Voor mij is normaal, datgene doen waar ik me goed bij voel ongeacht wat een ander daarvan vindt. En natuurlijk hecht ik wel waarde aan meningen van de mensen die dicht bij me staan, maar ik geloof ook dat juist de mensen die dicht bij me staan me zullen begrijpen als ik keuzes maak die beter voor mezelf werken #girlpower

 

Elk jaar dezelfde pijn.

Een medisch traject en een diagnose hebben een enorme impact op je leven en gaan gepaard met een voortdurend gevoel van stress. De gedachten dat je juist op een feestdag waarop je even helemaal nergens aan wil denken gesprekken moet voeren over het traject of vragen krijgt over je kinderwens kunnen beangstigend zijn 😫😳. Ik kan me voorstellen dat je je je nu al druk kan maken om die praatgrage tante (ja iedereen heeft die in de familie) die je een keer per jaar spreekt (en dus niet op de hoogte is van je leven) en vast gaat vragen waar de uitbreiding van je gezin blijft. En laten we de confrontatie met de kinderen om je heen niet vergeten. Je houdt zielsveel van je nichtjes en neefjes (laten we dat vooropstellen) maar ze herinneren je elke minuut weer aan het feit dat je zelf nog geen moeder bent. En dat doet pijn.

De feestdagen kunnen hierdoor overweldigend en in sommige gevallen als vreselijk worden ervaren. Wat voor iemand die in hetzelfde schuitje zit helemaal begrijpelijk is, maar helaas voor anderen vaak niet.

Familie-afspraken, de druk om iets te moeten vieren terwijl je niks te vieren hebt en de verplichtingen die erbij komen kijken kunnen je het gevoel geven helemaal niks te willen doen en dat je liever 3 dagen in bed wil blijven liggen. Wat ook helemaal goed is natuurlijk🥰. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf zorgt op de manier die voor jou en je partner werkt. Wil je toch wel je bed uit en je zinnen even verzetten dan heb ik 5 tips die je (eventueel samen met je partner) kunt doornemen, om de feestdagen volledig volgens je eigen grenzen te vieren:

      1. Wees selectief:

Bekijk van tevoren bij wie en waar je de feestdagen wil vieren. Kies de mensen uit waar je energie van krijgt, waar je helemaal jezelf kunt zijn. Die al weten waar je doorheen gaat en die niet oordelend reageren mocht je voor je eigen mentale gezondheid willen kiezen.

      2. Bereid je voor:

Bedenk van tevoren hoe je gaat antwoorden op vragen over je kinderwens of het medisch traject: ik wil er vandaag niet over praten is ook een gegrond antwoord 😌.

      3.  Heb plezier:

Gun jezelf de plezierig dagen en geniet. De geluksstofjes die vrijkomen op momenten dat je plezier ervaart geven je juist energie om na de feestdagen het traject weer aan te gaan.

      4. Kies voor jezelf:

Mocht je ook maar ergens het gevoel hebben dat je te veel moet omdat je planning te strak is, dan is het helemaal niet erg om voor jezelf te kiezen

      5. Bedenk een exit strategie:

Dat kan zo simpel zijn als even naar het toilet gaan, de hond uitlaten, een korte wandeling doen tussendoor of als het echt teveel wordt een verborgen woord afspreken met bijv. je partner, zus, broer, vriend of vriendin waarna je er samen lekker tussenuit piept ☺️. Je kunt ook de gastvrouw/ heer waar je bij op visite gaat een berichtje sturen, waarin je vertelt dat je er graag bij bent maar dat je ze wil laten weten dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Dat er een mogelijkheid is dat je tussendoor even een luchtje gaat scheppen of dat je iets eerder vertrekt.

Vroeger dacht ik altijd dat ik een spelbreker was als ik vooraf aan een feestje mezelf ging ‘indekken’ zoals ik dat altijd noemde. Nu weet ik dat ik daarmee mijn eigen grenzen bewaak en ik een ander niet het gevoel geef dat hij/ zij iets verkeerds heeft gedaan. Door bewust te zijn van mijn eigen emoties en een ander te laten zien dat ik met die emoties om kan gaan geef ik de ander ook de mogelijkheid om op een positieve manier met mijn emoties om te gaan. Het is voor een ander bijvoorbeeld heel makkelijk om te denken dat je het niet leuk vond of dat je het eten niet lekker vond als je geheimzinnig doet over waarom je eerder weggaat.  Om dit soort invullingen van een situatie en het onbegrip die daarbij komt te voorkomen geef ik je een extra tip:

      6. Bite the bullit:

Ga een keer met je familie het gesprek aan en leg uit wat een medisch traject voor jou/ jullie betekent en hoe zij hiermee om kunnen gaan. Zeg dat je zelf erover wil beginnen als je daar ruimte voor voelt maar dat het je kan overvallen als iemand er opeens over begint. Die tante die het eigenlijk goed bedoelt weet dan dat er iets over zeggen niet altijd zo overkomt bij je en denkt wel twee keer na voordat ze iets zegt.

En vergeet niet: je bent niet alleen. Het is niet erg om je verdrietig te voelen omdat je de feestdagen weer zonder jouw gewenste gezin doorbrengt. Jouw verdriet mag er zijn! Zet je verdriet om in kracht en neem de touwtjes in handen!

Hopelijk helpt mijn blog jou hierbij.

You can do this!

 

Liefs,

Daphne

Some last words.

Ik hoop dat mijn gedachten en ervaringen die ik opdoe tijdens mijn IVF trajecten en in mijn vervroegde overgang jou het gevoel geven niet alleen te zijn. Vond je dit blog waardevol? Deel gerust de link ♥️. Heb je nog vragen of gedachtes na het lezen van dit blog? Zet ze vooral in een comment hieronder ♥️♥️♥️.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie