Jaloers op je zwangere vriendin? Dr. Elke geeft 3 tips hoe hiermee om te gaan.

Jaloers op je zwangere vriendin, omdat zij wel zwanger is en jij nog niet. Ik zie regelmatige vrouwen op mijn spreekuur die hier moeite mee hebben. Ze vinden de jaloerse gevoelens slecht van henzelf en denken dat ze een slecht persoon zijn of ze schamen zich voor hun emotie. Ook hoor ik vaak dat ze zeggen: ik vind het jammer dat ik niet blij kan zijn voor de ander, of: ik ben bang dat ik het moment verpest voor die ander.

Maar, is het erg om jaloers te zijn op andere zwangere vrouwen? Ik denk dat dat niet erg is. Jaloezie is een emotie en emoties zijn belangrijk in ons leven, want ze vertellen ons veel. Vroeger hadden we ze nodig om te overleven in het wild. Zodat we snel konden reageren op het moment dat we een beer zagen of een konijn langs kwam huppelen. Tegenwoordig hebben we onze emoties minder vaak nodig om te overleven, maar alsnog geven ze ons nuttige informatie.

Jaloezie vertelt jou dat jij ook graag zwanger wil worden. En dat is ook logisch als je al een lange tijd een onvervulde kinderwens hebt en je niet weet of je wens ooit in vervulling zal gaan. Daarbij heeft het gevoel jaloezie niks met die ander te maken. Het is niet dat je het die ander misgunt, alleen je gunt het jezelf ook heel erg. Maar het kan wel zijn dat je het gevoel jaloezie vervelend vindt waardoor je het probeert te ontvluchten. Of de emotie kan zo sterk zijn dat je er helemaal in wordt meegesleept. Bijvoorbeeld door weg te lopen, door kwaad te worden of door te bevriezen. En dit zijn niet altijd de reacties die het meest handig zijn op het moment van een zwangerschapsaankondiging. Want hierdoor kan de persoon die verkondigt dat ze zwanger is wel het gevoel krijgen dat het haar niet is gegund. Terwijl dat helemaal niet jouw bedoeling is. Want haar zwangerschap staat los van jouw zwangerschapswens. Het is niet zo dat omdat zij zwanger is, jij niet meer zwanger kan worden of dat jouw zwangerschapskansen verminderen.

Zou het niet fijn zijn als vrouwen elkaar kunnen vertellen dat ze jaloers zijn en dat ze zich daar helemaal niet voor hoeven te schamen? Dat vrouwen dit onderwerp vaker bespreekbaar maken zodat ze elkaar hierin kunnen vinden en elkaar beter begrijpen?

Ik geef je 3 tips om met je jaloerse  gevoelens om te gaan:

  1.       Wees je bewust van je gedachten en gevoelens. Als er een zwangerschapsaankondiging is, zorg dan dat je weet wat er zich in jouw lichaam afspeelt. 
  2.       Wees eerlijk over je gevoelens. Zeg: ik vind dit een lastige situatie, of: ik ben jaloers omdat ik ook een zwangerschapswens heb, maar ik gun het jou ook heel graag. Zo maak je het bespreekbaar. 
  3.       Veroordeel jezelf niet als jij jaloers bent. Door de gevoelens van jaloezie kun je je gestrest voelen. Wees aardig voor jezelf na zo’n stressmoment en verzorg jezelf goed totdat je merkt dat het stressniveau weer gedaald is.

Ik hoop dat ik met deze blog jou ervan bewust kan maken dat de jaloerse gevoelens er mogen zijn, dat dit gevoel heel normaal is en dat je je daar niet voor hoeft te schamen. Daarbij hoop ik dat mijn woorden voor vrouwen, die weleens in de knoop zitten met hun gevoel een verlossing kunnen zijn en ze dit gevoel meer gaan accepteren, zodat ze liever voor zichzelf zijn. 

 

Groetjes

Dokter Elke (@elkestruiwig_arts_ivf)

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie