moederdag

3 Beste manieren om moederdag te ontwijken als je een onvervulde kinderwens hebt.

Moederdag… Kun je het je nog herinneren? De spanning die je als kind voelde als het bijna Moederdag was? Het cadeautje dat al een week ergens in huis verstopt lag? Je moeder die er zogenaamd niks vanaf wist? Het zelfgemaakte ontbijtje in bed? Het zoetsappige gedichtje dat je voorlas waarna je moeder je in tranen een onwijs dikke knuffel gaf?

Wat ik hierboven beschrijf komt aardig overeen met hoe ik zelf jarenlang Moederdag vierde thuis. Ik kan me ook goed herinneren dat we op pad gingen voor een cadeau bij de Blokker: een nieuw strijkijzer, een nieuw tafelkleed, een strijkplank, de nieuwste stofzuiger. Ik lach hardop bij het schrijven van deze stereotype benadering van toen. Het was wel duidelijk waar het woord ‘moeder’ bij ons in huis voor stond.  Maar die herinnering lijkt op dit moment wel een sprookje van de gebroeders Grimm: oud en stoffig. Want ja, je had gehoopt dat je dezelfde traditie al veel eerder voort had kunnen zetten. Maar helaas, de kinderkamer is nog steeds leeg, je bent nog steeds geen moeder, samen zijn jullie  nog geen ouders. 

Een witte Anjer. 

Maar waar komt moederdag nu eigenlijk vandaan? En is het altijd al zo’n commercieel feest geweest?  Ik ging op zoek naar het antwoord en kwam dit op internet tegen:

Anna Jarvis, overigens kinderloos, uit Philadelphia organiseerde op 12 mei 1907 een herdenking voor haar moeder, Ann Maria Reeves Jarvis, die was overleden. Ruim 15.000 mensen woonden de herdenking bij. Ann Marie was een gelovige, sociaal activiste die hulpbehoevende moeders voedsel en medicijnen bood tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en opkwam voor de rechten van arbeiders en kwetsbare moeders met haar Mothers’ Day Work Club. 

Jaarlijks bleef Anna haar moeder herdenken met een sobere ceremonie. Haar idee bleek zo aan te slaan dat ze een officiële Moederdag in het leven wilde roepen om andere moeders te herdenken en te eren. Het idee van Anna Jarvis was om moeders een bezoek te brengen of een kerkdienst bij te wonen en dan een witte anjer te dragen. 

Commerciële Moederdag.

Het duurde niet lang voordat Moederdag een nationale feestdag werd en ondernemers kansen zagen om geld te verdienen.. Waar Jarvis in eerste instantie nog samenwerkte met de bloemenindustrie om Moederdag op de kaart te zetten, zag ze de feestdag veranderen en daar walgde ze van. De dag die ze in het leven riep als een herdenking werd een commerciële dag van bloemen, geschenken en kaarten. Jarvis  voerde campagne tegen Moederdag, klaagde bedrijven aan die de naam Moederdag gebruikten en ze lobbyde bij de regering om de nationale feestdag van de kalender af te halen.  Vol verbazing lees ik dit verhaal. Wauw, wist jij dit? Na al die jaren Moederdag vieren lees ik dit voor het eerst. Ik vind het eigenlijk best een mooi verhaal maar wat een tegenstelling met hoe we het nu vieren zeg. Het heeft gewoon niks meer met elkaar te maken eigenlijk. 

Terug naar het hier en nu. Ik ben benieuwd welke gevoelens het verhaal bij jou naar boven haalt. En wellicht helpt het je om de dag in een ander perspectief te zien. Ik wil je in ieder geval laten weten dat je niet alleen bent. Dat je juist nu de verbinding aan kunt gaan met andere vrouwen. Wil je goed voor jezelf blijven zorgen? Dan heb ik een paar mooie events voor je verzameld waar je aan mee kunt doen. Daar vind je gelijkgestemde vrouwen die net als jij niet aan Moederdag willen denken. Organisaties die jou helpen om voor jezelf te kiezen en de dag zo in te richten zodat jij ook een fijne dag hebt. Want daar heb jij immers ook recht op:

Geen reactie's

Geef een reactie