6 IVF feiten

6 IVF feiten die belangrijk zijn om te weten, als je start met een behandeling.

6 IVF feiten: Weet je sinds kort dat je niet vanzelf zwanger kunt raken en heb je een kinderwens? Dan heb je vast heel veel vragen. Nadat je het slechte nieuws hebt laten bezinken, begint het: keuzes maken en de medische molen in. Er is zoveel informatie te vinden, dat je er soms in kan verdwalen. Je vraagt je misschien af: welke fertiliteitsbehandelingen zijn er allemaal en wat moet ik nou kiezen?

Natuurlijk zal je behandelend gynaecoloog/fertiliteitsarts je informeren, adviseren en begeleiden, maar het is ook fijn om zelf even het één en ander te lezen. Met deze 6 IVF feiten ga je goed voorbereid de gesprekken in.
Om je een beetje de weg te wijzen, vertel ik je vandaag alles wat je moet weten over IVF, een van de vele fertiliteitsbehandelingen.

Het is prachtig dat de medische wereld zich zo snel ontwikkelt.
Ik bedoel, hoe mooi is het dat je de kans om je kinderwens toch in vervulling te laten gaan kan vergroten? Dat is iets om heel dankbaar voor te zijn. Tegelijkertijd wil ik het niet romantiseren want, laten we eerlijk zijn, leuk is anders.
Het ondergaan van een IVF-behandeling is namelijk niet niks. Niet alleen voel je je opeens een patiënt, het vraagt zowel fysiek als mentaal ook veel van je. Hoop en teleurstelling wisselen elkaar af en succes is niet gegarandeerd. Des te beter om goed geïnformeerd te zijn, zodat je je kan voorbereiden op een manier die bij jou past.

Wat is IVF?

Laten we beginnen bij het begin, wat is IVF precies?
IVF staat voor In Vitro Fertilisatie, ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Dit betekent dat de eicel buiten het lichaam wordt bevrucht. Vervolgens wordt deze eicel in de baarmoeder van de vrouw geplaatst.
Het is zeker geen nieuwe methode, want de eerste IVF baby werd al geboren op 25 juli 1978!

Hoe ziet een IVF-behandeling eruit?

De eerste stap van een IVF-behandeling is het toedienen van hormooninjecties. Dit doe je bij jezelf. Deze hormonen zorgen ervoor dat meerdere eicellen tegelijkertijd tot rijping worden gebracht.
Met een echoscopie wordt de rijping en groei van de eicellen goed in de gaten gehouden. Wanneer de eicellen gerijpt zijn, is het tijd voor een eicelpunctie. Dit kan even pijn doen, maar geen zorgen, je kunt hier gewoon een verdoving voor krijgen.
Na de punctie worden de eicellen in een schaaltje samengebracht met de meest beweeglijke zaadcellen. Versmelten de eicel en spermacel tot een embryo? Dan spreken we van een succesvolle bevruchting.
Enkele dagen later zal de gynaecoloog/fertiliteitsarts de beste embryo in de baarmoeder plaatsen. Het embryo moet daarna in de baarmoeder gaan innestelen. Per IVF-poging is de kans op zwangerschap zo’n 25 tot 30 procent, maar dit hangt af van je leeftijd en de kwaliteit van het embryo.
Is er tijdens de IVF-behandeling meer dan een bevruchte embryo ontstaan en ben je niet zwanger geworden? Dan worden deze doorgekweekt tot de vijfde of zesde dag na de punctie. Daarna wordt de kwaliteit opnieuw beoordeeld. Is de kwaliteit goed genoeg dan worden ze ingevroren. In ongeveer 60% van de behandelingen is het mogelijk om embryo’s in te vriezen. Van deze zogeheten cryo’s overleeft ongeveer 90% het ontdooien en kan dus in de volgende maand(en) teruggeplaatst worden.

IVF-behandeling: hoelang duurt dat?
Een IVF-behandeling duurt minimaal twee maanden. Dit is inclusief voor- en nabehandeling. Zoals je net hebt gelezen, kan het helaas zijn dat je niet zwanger wordt na één poging, sterker nog, veel vrouwen hebben meerdere pogingen nodig. Mocht je  meerdere bevruchte embryo’s hebben, dan is het goed om te weten dat er minstens één maand tussen de pogingen moet zitten.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een IVF-behandeling?
De IVF-klinieken in Nederland behandelen alleen vrouwen tot 42 jaar.
Sommige ziekenhuizen maken een uitzondering en kunnen aan de hand van een hormoontest de biologische leeftijd van de vrouw bepalen.
Zo kunnen ze vaststellen of een kans op zwangerschap nog realistisch is. Maar, na het 37e jaar neemt deze kans sterk af.
Ben je 42 jaar of jonger, dan kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling als er bij jou of je partner sprake is van:

– afgesloten of verwijderde eileiders

de vervroegde overgang (POI/ POF)

– PCOS

– de mogelijkheid om gebruik te maken van eiceldonatie

– uitblijvende zwangerschap gedurende langere tijd zonder dat er een oorzaak is gevonden

– ernstige endometriose

– uitblijvende zwangerschap na andere behandelingen voor verminderde vruchtbaarheid of na een vruchtbaarheidsbevorderende operatie

– verminderde spermakwaliteit

– uitblijvende zwangerschap na minimaal twaalf donorinseminaties

– hormonale stoornissen

– verminderde werking van de eierstokken

– BRCA-genmutatie: dit zorgt voor een verhoogd risico op borst-, eierstok- en prostaatkanker. Mensen die een BRCA-mutatie én een kinderwens hebben, kunnen kiezen voor embryoselectie, wat alleen mogelijk is via IVF. Uiteraard zijn er ook andere genmutaties  waardoor je in aanmerking komt voor IVF met embryoselectie. Zo draag je de genmutaties niet over aan het nageslacht.

Worden IVF-behandelingen vergoed door mijn zorgverzekering?
Ben je niet ouder dan 42 jaar, dan worden IVF-behandelingen in het basispakket maximaal drie keer vergoed. Dit geldt in 2022.
Terugplaatsing gebeurt met één of twee embryo’s en een behandeling telt pas als een poging wanneer de punctie succesvol is geweest.

Wat zijn de kosten voor IVF-behandelingen als ze niet vergoed worden?

Wanneer je IVF-behandeling niet vergoed wordt, is het goed om te weten wat de kosten zijn. Een enkele behandeling kost al namelijk gauw tussen de €1500,- en €2000,-.
Daar komen ook nog medicijnkosten en eventuele vervoerskosten, bij. Mocht je er voor kiezen om naar het Buitenland te gaan? houd er rekening mee dat de kosten erg kunnen verschillen en soms kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Belangrijk dus om je goed voor te bereiden.

Nieuwe ontwikkeling: MNC

MNC is een speciale IVF-behandeling die veel minder belastend voor het lichaam is. Het is geschikt voor vrouwen onder de 35 jaar met een regelmatige, goede menstruele cyclus.
Het toedienen van veel hormonen is niet nodig, want er wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke cyclus. Wel is de kans op zwangerschap per MNC-behandeling kleiner dan bij een gewone IVF-behandeling. Er wordt tijdens deze behandelingen namelijk niet altijd een eicel gevonden.
Wil je dit een kans geven? Dan is het goed om te weten dat dit momenteel alleen in het UMC Groningen kan.

Ik hoop dat ik je een beetje de weg heb kunnen wijzen in het land van IVF. En ja, ik weet het, het is erg veel. Lees je goed in, bereid je goed voor en vergeet niet om al je vragen voor te leggen bij je gynaecoloog of fertiliteitsarts.

Jij kan dit!

Liefs,

Stephanie

Some last words.

Mis je iets in de tekst? Heb je behoefte aan wat extra steun, wil je graag je verhaal delen of gewoon even kletsen met lotgenoten? Laat het ons dan weten in de comments, stuur een berichtje op Instagram of mail naar info@fitforivf.nl

Je bent niet alleen ❤️

 

Geen reactie's

Geef een reactie