Wat is jouw ultieme selfcare moment?

20 ideeën voor selfcare momentjes tijdens de wachtweken

De wachtweken, ze zijn misschien wel het allermoeilijkste onderdeel van een fertiliteitstraject. Hoop en vrees wisselen zich af, je geduld wordt aardig op de proef gesteld, allerlei piekergedachten razen door je hoofd en spanningen lopen hoog op. Dat is ook helemaal niet erg, het hoort erbij. Maar toch is het een stuk fijner om deze zenuwslopende weken met een rustig gevoel door te komen. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan, dat is waar. En juist daarom hebben wij 20 selfcare momentjes voor je op een rij gezet. 

Het lijkt soms wel alsof de klok niet meer doortikt. Nu kan je de tijd natuurlijk niet versnellen, maar je hebt wel controle over hoe je met de situatie omgaat. Wees lief voor jezelf en maak je niet te druk als je even wat stress hebt, dat is heel menselijk. Onderstaande tips geven je hopelijk wat inspiratie om lief en zacht voor jezelf te zijn. 

Wist je trouwens dat Daphne speciaal voor jou een wachtweken steun gids heeft ontwikkeld? Ze weet als geen ander hoe zwaar het kan zijn en biedt jou allerlei tools om deze weken zo rustig mogelijk door te komen. 

Goed, dan nu de 20 selfcare momentjes. 

1. Maak een wandeling of ga hiken in de natuur
Dit kan heel meditatief werken en is een goede manier om je lichaam en geest lekker bezig te houden. Als je gaat wandelen, activeer je namelijk delen van het brein die remmend werken op gebieden die zorgen voor negativiteit, stress en je niet lekker voelen. Je hebt daardoor meer controle over je emoties, zoals somberheid en angst.

2. Ruim je huis op
Je huis opruimen is niet alleen een goede afleiding, een taak volbrengen geeft je ook een goed gevoel over jezelf. Gooi je kledingkast overhoop en kijk eens of je wat kan doneren, vraag jezelf af of je al die spullen in je huis nu écht nodig hebt en check je voorraadkastjes.

3Verlies jezelf in muziek
Muziek werkt op allerlei vlakken ontzettend helend. Je kent vast dat gevoel wel: je bent bij een live concert en verliest jezelf even helemaal in de muziek. Heerlijk is dat, toch? Al is het maar een minuut, het is een fijne en gezonde afleiding. Je hoeft het niet meteen groots aan te pakken, check gewoon eens of er live bandjes in de buurt spelen. Nieuwe ervaringen zijn ook weer goed voor je mind!
Heb je helemaal geen zin om de deur uit te gaan? Zet dan je favoriete Spotify lijst op.

4. Bak wat lekkers voor vrienden
Tijdens de pandemie sloegen veel mensen aan het bakken. Dat is natuurlijk niet voor niks. Bakken houdt je mind bezig en zorgt ervoor dat je dokter Google niet gaat raadplegen. Heb je zelf niet zo’n trek, geef je baksels dan aan je buren, familie, vrienden of collega’s. Win-win situatie, als je het mij vraagt.

5. Luister naar een podcast
Als ik naar een podcast luister, heb ik altijd het gevoel dat ik ook daadwerkelijk aan tafel zit met de hosts. Probeer iets luchtigs, grappigs, interessants of unieks te vinden. Wat het ook is, zoek iets wat je echt leuk vindt.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist nu graag verhalen van andere vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen wilt horen. Luister dan naar de ‘Niet Vanzelf Zwanger Podcast’ waarin Daphne mooie gesprekken met lotgenoten en fertiliteitsarts Elke voert.

6. Ga shoppen
En dan bedoel ik niet online. Een dagje (of paar uurtjes) shoppen kan een leuk uitje zijn. Bedenk wat je echt graag zou willen hebben en geef jezelf dat cadeau. Je verdient dat, vooral in deze periode.

7. Koop een kleurboek
Klinkt misschien een beetje suf, maar het is bewezen dat dit stress reduceert. Daarnaast ben je ook gewoon lekker creatief bezig, zonder dat je echt een kunstwerk hoeft te maken. No pressure!

8Vul je huis met bloemen
Zet jezelf aan het werk en begin met bloemen planten. Het is zo leuk om ze te zien bloeien én het maakt je huis gezelliger.

9. Knuffel je huisdier
En als je die niet hebt, vraag dan of je er eentje mag lenen van vrienden. Dit is vooral prettig wanneer je een slechte dag hebt. Dankzij het knuffelen van onze huisdieren, maken we gelukshormonen aan en laten we dat nou nét goed kunnen gebruiken.

knuffel jij genoeg?

10. Organiseer een picknick
Dit hangt natuurlijk wel af van het weer. Koop samen met je vrienden of partner wat lekkere snacks en alcoholvrije drankjes en ga op het strand of in een mooi park zitten. En hey, als de zon schijnt pak je ook nog wat vitamine D mee.

11. Schud stress van je af
Ja, letterlijk! Schudden is ontzettend goed voor je lichaam en geest. Het helpt onder andere om vastzittende emoties los te maken en stress en overprikkeling te verhelpen. Begin heel rustig en ga dan steeds een klein beetje meer door je knieën zakken, je doet dit vervolgens snel achter elkaar, zodat je lichaam mee kan trillen. Laat tijdens deze oefeningen je spieren steeds meer los zodat alles mee kan bewegen. Let op de delen van je lichaam die niet zo soepel meebewegen en ontspan die bewust. Daarna kun je je lichaam afstrijken. Je armen, je romp, je rug, je benen. Hoe voelt dat? Sta daar eens bij stil.
Je hoeft het echter niet helemaal alleen te doen. Wanneer je de wachtweken steungids aanschaft, kan je een maand lang gratis (schud) meditaties van House of Deeprelax luisteren.

12. Doe een dutje
Wie houdt er nu niet van dutjes? Als je je lekker ontspannen voelt na het schudden, is dat een mooi moment voor een kleine siësta, toch? Als dat toch wat moeilijker gaat, probeer dan eens een geleide meditatie, zo val je makkelijker in slaap en geef je die drukke mind even pauze

13. Oefen mindful eating
Mindfulness kan ons ongelofelijk veel brengen. Bereid eens een maaltijd met volle aandacht voor en oefen mindful eating. Dit kan zelfs je smaakbeleving veranderen. Bijzonder, toch?
In de wachtweken steungids staan recepten inclusief tips.

14. Begin aan een nieuw boek
Ga op zoek naar een lekker dik boek die je al een tijdje wilt lezen. Het genre maakt niet zoveel uit, als het maar niet over zwangerschappen, vruchtbaarheid of miskramen gaat. Niet dat je moet vermijden wat er aan de hand is, maar als je je gedachtes even wilt verzetten, kun je dat beter even laten.

15. Boek een tripje
Als je je dat kan veroorloven, boek dan een tripje. Het kan zijn fijn om er even uit te zijn, weg van huis, nieuwe ervaringen opdoen. Dat hoeft helemaal niet ver te zijn! Staycations zijn ook hartstikke leuk.

16. Leer een nieuwe taal
Als je wél over de grens gaat, waarom dan niet meteen een nieuwe taal leren? Duolingo heb je zo gedownload en voelt als een spelletje. Een productieve, leerzame en leuke manier om de tijd te doden.

17. Koop kaartjes voor de bioscoop
Wanneer ben je voor het laatst naar de bioscoop geweest? Netflixen is soms heerlijk, maar in de bioscoop zijn is een hele andere belevenis. Gewoon even helemaal opgaan in een film, zonder afleiding (en triggers) van je telefoon.

18. Begin aan een kunstproject
Als je toch liever wat meer doet dan kleuren, laat je creativiteit er dan op los! Ga aan de slag met waterverf, of verdiep je in kalligrafie, collages maken, oude meubels opknappen, gedichten schrijven, breien… de opties zijn oneindig.

19. Plof op de bank met een groot kop thee
Het is één van de simpelste dingen die je kunt doen, maar zeker een selfcare momentje: een lekker groot kop thee zetten. Kamille werkt  rustgevend, wat heel fijn kan zijn als de spanningen door je lijf gieren. Zet wat kaarjses aan, plof op de bank en gun jezelf een momentje van rust.

20. Heb een goed gesprek met vrienden
Veel van deze selfcare momenten zijn bedoeld om je even af te leiden, maar het is natuurlijk ook heel belangrijk om wél bij je gevoelens stil te staan. Bel eens een goede vriend of vriendin op of nodig ze uit. Je hart luchten zorgt vaak voor zoveel mooie, kwetsbare gesprekken. Zo leer je de ander ook weer op een dieper niveau kennen. Je zou er zelfs een spel van kunnen maken, er zijn online talloze lijstjes te vinden met vragen die voor meer verdieping zorgen.

Natuurlijk kunnen we de tijd niet versnellen, maar toch hoop ik dat deze tips je helpen om in een fijne headspace te komen. Je kan het, lieve vrouw.

Liefs,

Stephanie

Some last words.

Mis je iets in de tekst? Heb je behoefte aan wat extra steun, wil je graag je verhaal delen of gewoon even kletsen met lotgenoten? Laat het ons dan weten in de comments, stuur een berichtje op instagram of een email naar info@fitforivf.nl

Je bent niet alleen ❤️

 

Geen reactie's

Geef een reactie