5 tips om te dealen met ‘niet vanzelf zwanger’ verdriet

Je hebt net te horen gekregen dat je niet vanzelf zwanger kunt raken. De kinderwens die je had, lijkt voor even onmogelijk te zijn. Je hoofd slaat op hol: hoe gaat je leven er nu uitzien? Krijg je ooit nog wel een kindje? Hoe ga je hiermee om? Dit nieuws heeft natuurlijk een enorme impact op je leven en roept allemaal verschillende emoties en gevoelens op. Je voelt je verdrietig, wanhopig, moedeloos of zelfs depressief. Logisch, wie niet? Misschien voel je zelfs even helemaal niets en dringt het nog niet tot je door. Hoe dan ook, alles mag er zijn. Om je te steunen, deel ik vandaag 5 tips om te dealen met ‘niet vanzelf zwanger’ verdriet. Want één ding mag je nooit vergeten: je bent niet alleen.

Hey lieve vrouw, voordat we verder gaan, even een reminder dat dealen met ‘niet vanzelf zwanger’ verdriet niet niks is, maar oh zo belangrijk.Waarom ik dat zeg? Soms gaan mensen door met hun leven alsof er niks gebeurd is, maar ik geloof niet dat dat goed is. Wegstoppen is niet het antwoord, hoe lastig het ook is om de confrontatie aan te gaan. In dit verhaal vertelt Femke hoe lastig het soms kan zijn om positief te blijven en hoe ze daar mee omgaat.

Eigenlijk kun je niet vanzelf zwanger verdriet zien als een vorm van rouwen – je rouwt om het romantische beeld dat je had van natuurlijk zwanger worden. Dat moet je loslaten, en ja, dat is moeilijk.
Daarnaast sta je ineens voor keuzes die je nooit dacht te hoeven maken. Medische molens zijn nu een deel van je leven. Dat dat pijnlijk is, moge duidelijk zijn.

Natuurlijk kan ik je pijn niet wegnemen, maar ik kan je wél steunen, een luisterend oor bieden en je simpelweg laten weten dat je niet alleen bent. Hopelijk helpen deze tips je te dealen met ‘niet vanzelf zwanger’ verdriet op een manier die bij jou past.

1. Benoem je ‘niet vanzelf zwanger’ verdriet

Erken dat het verdriet er is. Ja, dat kan nogal een stap zijn, hè? Dan word het opeens wel heel echt. Misschien dringt het eerst nog niet zo door en dat is helemaal oké. Geef jezelf de tijd om het te laten bezinken. Voel je het verdriet opkomen? Benoem het dan. Wees eerlijk en lief naar jezelf en geef toe dat je aan het rouwen bent.

2. Geef het een stem

Volg je eigen tempo en ga rustig met je ‘niet vanzelf zwanger’ verdriet zitten. Laat de ruis even voor wat het is en probeer naar dat plekje in jezelf te gaan waar het verdriet zit. Hoor wat het te zeggen heeft.
Wat goed kan helpen, is het opschrijven van al deze gedachtes en emoties – schrijf vanuit het plekje dat rouwt.
Maar vergeet niet dat het slechts een deel van je is, je bent veel meer dan dat! Dat betekent overigens niet dat je hoeft te vechten tussen bijvoorbeeld rouw en dankbaarheid of rouw en blijdschap. Verwarrend is het soms zeker, maar je hoeft niet te kiezen, het mag allemaal naast elkaar bestaan. Wat je met deze oefening doet, is het leren begrijpen van dit deel van jezelf. Je geeft het een stem.

Durf jij je niet vanzelf zwanger verdriet te delen?

3. Koester het

Hoe vreemd het misschien ook klinkt, koester je verdriet. Stop het niet weg, maar bedank het voor wat het je laat zien. Rouw is ontzettend pijnlijk, maar het bouwt wel je veerkracht op. Je krijgt er veel wijsheid voor terug als je ervoor openstaat en dit kan je enorm veranderen. En ja, die verandering kan heel mooi zijn.
Natuurlijk had je het liever anders gezien, maar de realiteit blijft hetzelfde. Je wordt als het ware gedwongen om de situatie te accepteren zoals die is. Dan kan je maar beter een fijne manier vinden om met je verdriet te dealen, toch?
Je hoeft het niet allemaal alleen te doen, deel je ‘niet vanzelf zwanger’ verdriet met iemand die je vertrouwd en/of zoek hulp bij een therapeut of coach. Wat je ook doet, doe wat goed voelt voor jou, zodat je zonder oordeel je verdriet kan leren begrijpen.

4. Wees lief voor jezelf

Over oordelen gesproken, ben je ook – net als een heleboel andere mensen – zo streng voor jezelf? Juist in de meest pijnlijke situaties zijn we vaak niet echt lief voor onszelf. Probeer je in te beelden hoe je dit verdriet zou behandelen als het van een vriend of familielid was. Zou je het dan wegstoppen of veroordelen? Of zou je helemaal begrijpen waarom het er is? Ik gok dat laatste. Vol geduld en compassie zou je ze steunen. Stel jezelf daarom de vraag: hoe kan ik mezelf datzelfde begrip geven?

5. Huil

Soms moet je jezelf even een zetje geven om een flink potje te huilen. We kunnen nu eenmaal niet altijd bij onze emoties. Misschien voel je je een beetje “verdoofd” of heb je je ‘niet vanzelf zwanger’ verdriet toch een beetje weggestopt. Onze tranen gaan dan vastzitten als het ware. Huilen kan zo enorm opluchten, het helpt ons om emoties te verwerken en heeft zelfs een pijnstillend effect. Wie huilt maakt namelijk oxytocine aan, een hormoon dat pijnstillend werkt. Tijd om de tranen op te wekken dus. Doe dit door te luisteren naar muziek, te schrijven in een dagboek of een zielige fim te kijken.
Laat alles lekker stromen en geef jezelf toestemming om te voelen wat je voelt, het mag er gewoon zijn.

Omarm je verdriet, koester het, benoem het, geef het een stem, huil, en wees lief voor jezelf. Dit kan je allemaal helpen om door je rouw heen te bewegen, om te dealen met je ‘niet vanzelf zwanger’ verdriet en om het te begrijpen, zodat het niet vast blijft zitten en je op een dag instort.

Vraag om hulp van je omgeving en deel je verhaal. Want lieve vrouw, je hoeft het niet allemaal alleen te doen. De kracht van kwetsbaarheid is enorm en zorgt ervoor dat we echt een diepe verbinding met elkaar kunnen aangaan. Misschien ken je Brené Brown al, maar hoe dan ook, raad ik je zeker aan dit filmpje even te kijken. Ik ben groot fan! 

Denk je nu: ik heb wel wat fijne tips die mij geholpen hebben om te leren leven met mijn verdriet?
Laat het dan even weten in de comments, zo inspireer je niet alleen ons, maar ook vele andere vrouwen.

Liefs,

Stephanie

Some last words.

Mis je iets in de tekst? Heb je behoefte aan wat extra steun, wil je graag je verhaal delen of gewoon even kletsen met lotgenoten? Laat het ons dan weten in de comments, stuur een berichtje op instagram of een email naar info@fitforivf.nl

Je bent niet alleen ❤️

 

Geen reactie's

Geef een reactie