Hoe implementeer jij mindfulness in je dagelijkse leven?

4 krachtige redenen om mindfulness te beoefenen tijdens je fertiliteitstraject

Leven met volle aandacht, dat is wat mindfulness is. Wanneer je middenin een fertiliteitstraject zit en het even moeilijk hebt, zit je daar misschien helemaal niet op te wachten. Jezelf toelaten om te voelen wat je voelt en de confrontatie aangaan, is soms gewoon heel moeilijk. Het mooie van mindfulness is juist dat alles er mag zijn, dus óók je frustraties. Je hoeft het niet te verbloemen of weg te denken met positieve gedachtes. Nee, je leert op een gezonde manier met je emoties om te gaan, zodat je niet meer heen en weer geslingerd wordt. Want we weten allemaal: een fertiliteitstraject is een behoorlijke rollercoaster. Daarom geef ik je vandaag 4 krachtige redenen om mindfulness te beoefenen tijdens je fertliteitstraject. Geloof me, het is een life changer.

Als je niet vanzelf zwanger kunt raken, dan is het woord veerkracht je waarschijnlijk niet onbekend. Want zo hé, daar heb je wel een portie van nodig. Echter lijkt het soms alsof we onze veerkracht even kwijt zijn geraakt. Dat is natuurlijk oké, je bent ook maar een mens. 

Gelukkig kan mindfulness je helpen om tegenslagen net wat beter aan te kunnen. Maar dat niet alleen, er zijn nog zoveel meer voordelen! Mindfulness heeft mijn leven verandert, dat is een cadeautje die ik met me meedraag en altijd weer kan openen. Natuurlijk gun ik jou dat ook.

Wat is mindfulness eigenlijk?

Er zijn best wel wat misvattingen over mindfulness. Bijvoorbeeld dat je altijd maar zen onder een boom moet gaan zitten of simpelweg positief moet denken. Dat is allemaal niet het geval. Mindfulness is het leven volledig beleven met al zijn rijkdom, vreugde, verdriet, pijn en plezier en leren omgaan met wat er ook op je pad komt. Allemaal in het hier en nu. Het gaat er niet om wat je doet, maar juist ook vooral om hoe je het doet.

Mijn mindfulness coach stuurde mij ooit een lijstje met 8 attitudes die onderdeel uitmaken van mindfulness:

1. Beginnersgeest
Omdat we vol overtuigingen en ervaringen zitten, zien we de wereld door een hele specifieke bril. Wanneer we die afdoen en met nieuwsgierigheid naar het leven kijken, gaan we dingen zien zoals ze zijn, in plaats van hoe we denken dat ze zijn. Alles is nieuw en vers.

2. Niet veroordelen
Observeren, niet veroordelen. Da’s best moeilijk, want we zijn nu eenmaal mensen en we veroordelen onszelf, anderen en onze ervaringen bijna de hele dag door. Niet veroordelen betekent eigenlijk dat je stopt met het labelen van gedaches, gevoelens of emoties als goed, slecht, terecht of onterecht. Je observeert simpelweg wat er opkomt.

3. Erkenning
Het kan behoorlijk lastig zijn om de realiteit onder ogen te komen. Maar ook hier geldt: erken wat er is en let it be.

4. Niet-streven & acceptatie
Sommigen dingen kunnen we nu eenmaal niet veranderen. Vechten heeft geen zin. Niet-streven houdt in dat je niet probeert om ergens anders te zijn dan waar je nu bent.
Niet wegstoppen of verdoven, maar volledig accepteren wat er nu is.

5. Geduld
We zeggen niet voor niets: “geduld is een schone zaak.” Als we sneller willen gaan dan de realiteit toelaat, zijn we niet in het nu. Geduld brengt ons balans en wijsheid. We begrijpen verandering beter en hebben meer compassie om met verandering te ‘zijn’.

6. Loslaten
Alles onder controle willen houden is heel menselijk. Maar er is zoveel wat we niet in handen hebben. Loslaten betekent dat je niet vasthoudt aan fijne ervaringen en tegelijkertijd niet wegrent voor vervelende situaties. Het kan ook het loslaten van gedachtes of bepaalde sensaties in het lichaam zijn. 

7. Vertrouwen
De wereld is erg luid, maar daar hoef je niet per se naar te luisteren. Vertrouwen zit in jezelf. Leren luisteren naar jezelf, zien vanuit je eigen ervaring, wat waar of niet waar is voor jou. Dit helpt allemaal om te vertrouwen op je proces. Wil je weten hoe ik dit tijdens mijn IVF traject oefen? Lees het hier.

8. Zelfcompassie
Streng zijn voor jezelf herken je vast wel. Zelcompassie draait om het liefhebben van jezelf zoals je bent, zonder jezelf schuldgevoelens aan te praten of kritiek te geven.

Ben jij lief voor jezelf?

Nu je wat meer over mindfulness weet, geef ik je 4 krachtige redenen om mindfulness te beoefenen tijdens je fertiliteitstraject.

Je waardeert het huidige moment
Wanneer je het huidige moment ziet voor wat het is door even mindful te ademen, laat je gedachtes over het verleden en de toekomst los. Zit je in een fertiliteitstraject, dan ben je vaak met ‘de volgende stappen’ bezig. Je bent zo druk met het proces dat het leven soms aan je voorbij gaat.

Je gaat de verbinding aan met jezelf
Tijdens je fertiliteitstraject, kan je focus volledig op dat ene doel liggen: een kindje krijgen.  Logisch en begrijpelijk, natuurlijk. Maar daardoor verlies je jezelf. Het is ook tijd voor jou! Wanneer je mindfulness tools gebruikt zoals ademhalingsoefeningen, kan je écht de verbinding aangan met jezelf in het huidige moment. Je voelt beter aan wat je nodig hebt en leert je lichaam beter kennen.

Je stopt een negatieve spiraal en shift je focus
Dat hoofd maalt en maalt soms maar hè, en je weet nu dat dat mag. Maar het kan wel fijn zijn om jezelf uit een negatieve spiraal te halen. Wanneer we even vertragen en een diepe ademhaling nemen, leggen we onze focus op iets anders en doorbreken we de negatieve spiraal. Je zet even de pauzeknop aan, zodat er weer helderheid ontstaat.

Je wint controle terug
Als er één struggle is die we vaak voorbij zien komen, is het wel het gevoel geen controle over je leven of het fertiliteitstraject te hebben. En dat is in zekere zin ook zo.
Maar waar je wél controle over kan hebben door middel van het beoefenen van mindfulness, zijn je adem en mindset.
Als je vertraagt en rustig ademt, verlaag je je stress niveau’s. Je bent dan beter in staat om vanuit een plek van rust, helderheid, en optimisme te handelen.

Dan heb je dus de controle over de huidige situatie weer teruggewonnen. Je wordt niet meer heen en weer geslingerd.

Als afsluiter wil ik je graag nog één van mijn lievelingsmotto’s meegeven: het gaat er niet om wat je overkomt, maar hoe je ermee omgaat.

Liefs,

Stephanie

 

Some last words.

Mis je iets in de tekst? Heb je behoefte aan wat extra steun, wil je graag je verhaal delen of gewoon even kletsen met lotgenoten? Laat het ons dan weten in de comments, stuur een berichtje op instagram of een email naar info@fitforivf.nl

Je bent niet alleen ❤️

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie