Sporten tijdens een fertiliteitstraject? Het mag!

Mag je sporten tijdens een fertiliteitstraject? De do’s & don’ts

Dat sporten bij een gezonde levensstijl hoort, weten we allemaal wel. Maar wanneer je middenin een fertiliteitstraject zit, kan het lastig zijn om te bepalen wat wel en niet goed voor je is. Er is veel verwarrende en tegenstrijdige informatie te vinden. Vaak wordt er beweerd dat zwaar trainen uit den boze is, maar laat je niet bang maken! Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat dat niet helemaal waar is. Echter zijn er zeker wel een paar do’s en don’ts. Ieder lichaam is tenslotte anders en daarom is het ook van groot belang dat je eerst met je behandelend fertiliteitsarts bespreekt wat wel en niet voor jou werkt op dit moment. Om je alvast wat op weg te helpen, geef ik je vandaag een paar algemene do’s en don’ts.

Tijdens een fertiliteitstraject word je soms overladen met adviezen, informatie en regeltjes — daar is geen ontkomen aan. Soms word je er gek van. Wat mag nu wel en niet? Dit kan veel stress geven en dat is nu juist wat je wilt vermijden. Ik ben van mening dat teruggaan naar de basis ons altijd weer duidelijkheid geeft. Er zit veel wijsheid in het luisteren naar je lichaam en gevoel. Zo blijf je dicht bij jezelf en neem je mee wat voor jou van toepassing is. 

Dat geldt dus ook voor lichaamsbeweging: kies welke vormen van sport het beste bij jou passen op dit moment en overleg vervolgens het één en ander met je arts. 

Voordelen van sporten tijdens een fertiliteitstraject
Voldoende bewegen tijdens je fertiliteitstraject heeft zowel fysieke als mentale voordelen. Ik zet ze voor je op een rijtje: 

  • Lichaamsbeweging verbetert de bloedsomloop en de zuurstoftoevoer van lichaamssystemen tot op celniveau.
  • Het kan je hormonale evenwicht in balans brengen: regelmatig sporten versterkt de spieren, kan mogelijk de menstruatie reguleren en vermindert vaak premenstruele symptomen.
  • Het vermindert stress: wanneer je voldoende beweegt, verminder je stress. Onderzoek heeft uitgewezen dat stress een zeer negatief effect heeft op de vruchtbaarheid. Daarnaast kan het hormonale reacties uitlokken die de vruchtbaarheid blokkeren.
  • Het verhoogt de endorfines: direct na het sporten stijgt het endocrien niveau in het bloed aanzienlijk. Endorfines zijn gelukshormonen — het zijn onze natuurlijke pijnstillers die depressie en spanningen bestrijden. 

Dit betekent overigens niet dat iemand die vaak sport vruchtbaarder is dan een niet-sporter. Leeftijd of de aantasting van het vrouwelijke of mannelijke voortplantingssysteem, zijn tenslotte de belangrijkste factoren die onze vruchtbaarheid bepalen. Maar door dagelijks voldoende te bewegen, verhoog je wel mogelijk je kansen. 

Dit kun je beter achterwege laten — the don’ts

Ben je een echte sportfanaat en wil je graag je routines behouden? Vraag dan altijd om advies van je behandelend fertiliteitsarts.

Over het algemeen geldt: niet vaker dan 3 keer per week en langer dan 150 minuten sporten. Wat voor soort sport dat is, maakt niet uit. Maar, als je opeens heel intensief gaat sporten terwijl je dat nooit deed, is dat misschien niet zo’n goed idee. Blijf op je eigen niveau en doe iets wat je leuk vindt.

Zit je middenin je wachtweken? Dan is het wel beter om het wat rustiger aan te doen en dus voor wat lichtere vormen van sport te kiezen. Je lichaam heeft jouw energie namelijk hard nodig voor de innesteling. 

Andere situaties waarin je even pas op de plaats moet maken, is wanneer je topsporter bent. Sporten op heel hoog niveau kan namelijk een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid. 

Wat je wél kunt doen — the do’s

Je mag dus gewoon 3 keer per week sporten op je eigen niveau. Dat kan van alles zijn: dansen, HIIT workouts, kickboxen, hardlopen. Wil je toch liever begeleid worden, denk dan eens aan een personal trainer. Daphne heeft een tijdje met Romana van Sterkher getraind en dat beviel haar heel goed. Zij is gespecialiseerd in het trainen van vrouwen, vóór, tijdens en na hun fertiliteitsbehandelingen. 

Tijdens de wachtweken kan je overigens wel beter even rustig aandoen — denk dan eens aan een fijne yoga sessie, tai chi, zwemmen met lage intensiteit, stretchen of een rustige wandeling in de buitenlucht. 

Uit verschillende studies is gebleken dat yoga gunstige effecten kan hebben op de vruchtbaarheid en het slagingspercentage van een fertiliteitstraject. Daarnaast kan het ook depressie, angst en stress verminderen. Dat is zeker mooi meegenomen wanneer je in deze emotionele rollercoaster zit. Maar,  je hoeft de wachtweken niet in je eentje door te brengen, speciaal voor jou heb ik de wachtweken steungids ontwikkeld, inclusief online community. Ook daar krijg je tips over beweging tijdens deze uitdagende weken. 

Hoe krijg je voldoende beweging als je sporten echt niet leuk vindt? 

Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om voldoende beweging te krijgen als je sporten echt niet leuk vindt. Maak het onderdeel van je dagelijkse routine!

Ga lekker wandelen tijdens je lunchpauze, pak de fiets in plaats van de auto, bus of tram, stap eens een halte eerder uit, parkeer wat verder weg, dans in je woonkamer op je favoriete muziek, kies voor een lange wandeling met vrienden of familie in plaats van een telefoongesprek. Vraag je omgeving of ze met je aan de slag willen gaan, zo kun je elkaar motiveren als je echt even geen zin hebt.

Alternatieven om stress te verminderen 

Voor veel mensen is sporten een manier om stress te verminderen. Maar het is zeker niet de enige. Lezen, knutselen, mediteren, schrijven, ademwerk beoefenen, muziek maken of een acupunctuur behandeling ondergaan, kunnen bijvoorbeeld ook hele fijne manieren zijn om de rust weer terug te vinden. Is 3 dagen per week sporten te weinig voor je, kies dan één van deze alternatieven.

 

Zoals je hebt gelezen, kan sporten tijdens je fertiliteitstraject best een uitdaging zijn. De één moet wat rustiger aan doen en de ander moet juist wat meer bewegen. Het hangt dus helemaal af van jouw situatie. Wat het advies ook is, handel vanuit liefde voor je lichaam. Wees aardig voor jezelf. Het kan goed zijn dat je er op sommige dagen even helemaal doorheen zit, onthoud dan dat niemand perfect is. Geef toe aan het gevoel, want ook dat is een vorm van zelfliefde. Ruimte creëren, luisteren naar jezelf, accepteren wat er nu is. Ook dat is gezond leven.

 

Liefs,

Stephanie

 

Some last words.

Mis je iets in de tekst? Heb je behoefte aan wat extra steun, wil je graag je verhaal delen of gewoon even kletsen met lotgenoten? Laat het ons dan weten in de comments, stuur een berichtje op instagram of een email naar info@fitforivf.nl

Je bent niet alleen ❤️

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie