hennepzaad al eens een kans gegeven?

Je vruchtbaarheid een extra boost geven? 5 redenen waarom hennepzaad niet mag ontbreken in jouw keukenkastje

Ken jij de superfood hennepzaad al? Zit je middenin een fertiliteitstraject en wil je je vruchtbaarheid graag een extra boost geven? Dan is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Gezonde voeding hoort daar uiteraard bij! De huisarts, gynaecoloog of fertiliteitsarts heeft je misschien al een aantal tips gegeven, maar vandaag gaan we het uitgebreid hebben over een wel heel krachtige voedingsbron: hennepzaad. Ik  leg je uit waarom deze superfood niet mag ontbreken in jouw keukenkastje en hoe je het gemakkelijk kan toevoegen aan je eetpatroon.

Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar uit onderzoek is gebleken dat voedingsstoffen een extra belangrijke rol spelen bij het zwanger worden. Dat wil niet zeggen dat je vruchtbaarheidsproblemen plotseling verdwijnen, maar je kan je lichaam dus wel een extra boost geven. Dit kan vooral tijdens je fertiliteitsbehandelingen fijn zijn.
Hennepzaad is één van die krachtige voedingsbronnen die jouw vruchtbaarheid kan bevorderen. Noten en zaden zitten sowieso vol met gezonde vetten, vezels en micronutriënten. Ze zijn misschien wel de meest voedzame voedingsproducten voor je vruchtbaarheid en algemene gezondheid. Wat er nu zo speciaal is aan hennepzaad, ga ik je uitleggen. 

Plantaardige eiwitten

Iedereen heeft eiwitten nodig, het zijn essentiële bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van weefsels. Daarnaast spelen ze ook een belangrijke rol bij het afweersysteem en de hormoonbalans. Echter moet je wel opletten wat voor soort eiwitten je eet. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een dieet rijk aan dierlijke eiwitten nadelige effecten kan hebben op je vruchtbaarheid. Plantaardige proteïnen daarentegen, zouden geen nadelige effecten geven.

Sterker nog, onderzoek wijst uit dat het vervangen van 25 gram dierlijke eiwitten voor plantaardige eiwitten de kans op verminderde vruchtbaarheid door problemen met de ovulatie met 50 procent kan verkleinen (je leest er hier meer over). Goed nieuws dus, want hennepzaden mogen dan wel klein zijn, maar ze zijn ongelofelijk krachtig en een rijke bron van plantaardige eiwitten — 3 eetlepels bevatten maar liefst 10 gram eiwitten!

Gezonde vetten 

Om vetoplosbare vitamines zoals vitamine A, D & E goed op te kunnen nemen in onze darmen, hebben we gezonde vetten nodig. Maar dat is niet de enige reden! We hebben ze ook nodig voor de opbouw en bescherming van onze cellen én ze kunnen de kans op hart- en vaatziekten voorkomen.
Je zag het misschien al aankomen, maar hennepzaden zitten boordevol omega 3-vetzuren. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze gezonde vetten de rijping en kwaliteit van de eicellen kunnen verbeteren en tegelijkertijd de kans op embryo-implantatie kunnen vergroten. Onderzoek toont ook aan dat een eetpatroon rijk aan omega 3-vetzuren de veroudering van de eierstokken kan vertragen en dus de vruchtbare jaren van een vrouw kan verlengen. Iemand al zin in een kommetje soep met hennepzaden? 😉

Ijzer

Het genoeg binnen krijgen van ijzer is belangrijk voor een heleboel processen in het lichaam, zo ook de reproductieve gezondheid. Hennepzaden zijn een geweldige bron van non-heemijzer, een type ijzer dat voornamelijk voorkomt in plantaardige bronnen.
Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die ijzersupplementen en non-heemijzer uit andere bronnen consumeren, een verminderd risico hebben op ovulatoire onvruchtbaarheid. Probeer naast hennepzaden dus ook regelmatig bonen, linzen en spinazie te eten.

Heb jij hennepzaad al eens een kans gegeven?

Zink

Dit mineraal zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.
2 eetlepels hennepzaden bevatten al 23 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink.
Heb je tijdens je fertiliteitsbehandeling een tekort aan zink? Dan kan dit spermavorming en een goede ontwikkeling van de eicellen in de weg staan. Zowel mannen als vrouwen moeten dus regelmatig zinkrijk voedsel eten als ze proberen zwanger te worden. 

Vitamine E

Antioxidanten zijn onmisbaar voor onze gezondheid. Ze beschermen onze cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsels. Vitamine E is één van de antioxidanten en speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cellen. En ja, surprise surprise: je vindt deze antioxidant ook in hennepzaad. Dit kan zeker gunstig zijn voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.


Er wordt namelijk vermoed dat hoge ontstekingswaardes in het lichaam de belangrijkste oorzaak zijn van onverklaarbare onvruchtbaarheid en verminderde vruchtbaarheid gerelateerd aan endometriose en PCOS. Door ontstekingsremmend voedsel te eten en veel antioxidanten aan je eetpatroon toe te voegen, kun je dit mogelijk tegengaan. Vitamine E vermindert de ontstekingen in het lichaam en helpt zowel de eicel- als de spermakwaliteit te beschermen. Tijd om die hennepzaad in te slaan, dus!

Hoe voeg je hennepzaad toe aan je eetpatroon? 

Nu denk je misschien: leuk hoor, maar hoe voeg ik die hennepzaad nu toe aan m’n eetpatroon? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Je hoeft het zeker niet los te eten. Je kunt hennepzaad namelijk overal op en door strooien. Denk bijvoorbeeld aan soep, salade, havermoutpap, een stukje toast, yoghurt, smoothies of beslag voor cake of brood. 

Makkelijk, toch? Hennepzaad is echt een superfood die niet mag ontbreken in jouw keukenkastje als je je vruchtbaarheid een natuurlijke boost wil geven. Onthoud wel dat het belangrijk is om te variëren en dit geen garantie is voor succes. Vruchtbaarheidsproblemen verdwijnen niet opeens. Maar goed voor je lichaam zorgen is zo ontzettend belangrijk tijdens je fertiliteitstraject.


Neem voldoende momentjes voor jezelf, vind de rust die je nodig hebt en wees lief voor je lijf, ook al werkt het niet altijd zoals je zou willen. Het doet z’n best, net als jij.  Ben je nieuwsgierig geworden naar meer natuurlijke manieren om je vruchtbaarheid te verbeteren? Lees dan deze blog post over de traditionele Chinese geneeskunde, dat kan een hele mooie aanvulling zijn. 

Ga jij hennepzaad een kans geven? Ik hoop natuurlijk dat het jou de boost gaat geven die je nodig hebt, dus… fingers crossed! 

Liefs,

Stephanie

Some last words.

Mis je iets in de tekst? Heb je behoefte aan wat extra steun, wil je graag je verhaal delen of gewoon even kletsen met lotgenoten? Laat het ons dan weten in de comments, stuur een berichtje op instagram of een email naar info@fitforivf.nl

Je bent niet alleen ❤️

 

Geen reactie's

Geef een reactie