7 vragen die je kunt stellen aan je fertiliteitsarts

Binnenkort een afspraak bij de fertiliteitsarts? 7 vragen die je kunt stellen

Staat jouw eerste afspraak bij de fertiliteitsarts op de planning? Je probeert al een tijdje op de natuurlijke manier zwanger te raken, maar het lukt maar niet. Inmiddels ben je naar de huisarts gegaan en heb je een doorverwijzing naar de fertiliteitsarts gekregen. Wat nu? Hoe bereid je je voor op de eerste afspraak? Hulp zoeken kan best wel even moeilijk en overweldigend zijn. Daarom deel ik vandaag 7 vragen die je kunt stellen tijdens je eerste bezoek aan de fertiliteitsarts. Ik leg je uit hoe je naar de arts kan blijven luisteren zonder af te dwalen en hoe je de juiste vragen stelt. Tijd dus om pen en papier te pakken, zodat je niets mist.

Wanneer je niet vanzelf zwanger kunt raken en voor het eerst bij de fertiliteitsarts komt, kan je je best even emotioneel voelen. Dat is heel normaal. Je voelt je misschien boos, verdrietig of angstig. En soms voel je het allemaal tegelijkertijd. Dit kan er ook voor zorgen dat je je niet zo goed kan concentreren tijdens je eerste afspraak en je vlak daarna alles weer vergeet. Natuurlijk hoop ik dat je bij een fijne arts terecht komt die jou goed kan begeleiden, maar toch is het belangrijk om alles op te schrijven.

Deel je jouw kinderwens met een partner, dan zal de kliniek of het ziekenhuis je vragen om hen mee te nemen. Jullie zullen beiden onderzocht moeten worden zodat de juiste diagnose gesteld kan worden.

Ben je alleen? Neem dan een lieve vriend(in) of een familielid mee. Vier oren horen altijd meer dan twee en het is gewoonweg fijn om iemand naast je te hebben die je kan steunen. Je kan trouwens (in de meeste gevallen) zelf kiezen naar welke fertiliteitskliniek je wilt gaan, daarover lees je hier meer.

Wat kan je van het eerste bezoek aan de fertiliteitsarts verwachten?

In een gesprek neemt de arts je anamnese (je medische voorgeschiedenis) met je door en probeert inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie. Het kan zijn dat je vooraf al een vragenlijst hebt ingevuld, maar mocht dat niet zo zijn, weet dan dat je dit soort vragen kunt verwachten:

  • Vragen over je persoonlijke situatie: scholing, werk, gezinssituatie.

  • Vragen over je familie: zijn er bepaalde ziektes binnen je familie, hebben anderen vruchtbaarheidsproblemen en op welke leeftijd kwam je moeder in de overgang?

  • Vragen over je medische achtergrond: heb je allergieën, welke ziektes heb je gehad, slik je medicijnen, heb je infecties aan je geslachtsorganen gehad, rook je?

  • Vragen over je seksleven: hoe vaak heb je seks, op welke momenten, ervaar je wel eens pijn tijdens de seks?

  • Vragen over je menstruatie: hoe lang duurt je cyclus, hoeveel dagen verlies je bloed, wanneer werd je voor het eerst ongesteld en heb je last van menstruatieklachten?

Aan de hand van deze vragen kan de fertiliteitsarts bepalen welke vruchtbaarheidsonderzoeken nodig zijn. Echter wordt er vaak niet alleen maar gepraat tijdens de eerste afspraak, het kan namelijk zijn dat er al wat lichamelijk onderzoek gedaan kan worden (dit verschilt wel per ziekenhuis/kliniek). Soms wordt er een uitstrijkje of echo gemaakt, moet je een spermamonster inleveren of wordt er bloed geprikt.

Vervolgens wordt er uitleg gegeven over het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO). Dankzij dit uitgebreide onderzoek kan de arts erachter komen wat de reden is waarom zwanger worden (nog) niet is gelukt.

welke vragen zou jij stellen aan je fertiliteitsarts?

Wat wordt er gedaan tijdens een oriënterend fertiliteitsonderzoek?

Het niet vanzelf zwanger kunnen raken wordt vaak veroorzaakt door verschillende factoren, daarom bestaat het OFO uit allerlei onderdelen:

  • Anamnese: het doornemen van je medische voorgeschiedenis aan de hand van de vragenlijst.

  • Lichamelijk onderzoek: onder andere het vaststellen van je lengte, gewicht en beharingspatroon. Soms wordt er dus bloed geprikt, een uitstrijkje of echo gemaakt, moet je een spermamonster inleveren of wordt er een inwendig onderzoek gedaan.

  • Echoscopie: er wordt een inwendige vaginale echo gemaakt, zodat de baarmoeder en eierstokken onderzocht kunnen worden.

  • Bloedonderzoek: je hormoonhuishouding wordt gecheckt en er wordt gekeken of je eventuele afweerstoffen tegen chlamydia in je bloed hebt.

  • Semenanalyse: het sperma wordt onderzocht om de kwaliteit van het zaad te checken. Hier moet een spermamonster voor worden ingeleverd.

  • Eileideronderzoek: als uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de eileiders de mogelijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid zijn, is het nodig om te controleren of ze doorgankelijk zijn. Dit wordt gedaan door middel van een schuimechoscopie, baarmoederfoto of kijkoperatie.

Niet iedereen hoeft alle onderdelen van het onderzoek te ondergaan. Wanneer uit één van de eerste onderzoeken blijkt dat er een oorzaak is gevonden voor het uitblijven van je zwangerschap, is het niet meer nodig om alle andere onderzoeken te doen.

Zijn de resultaten van het OFO onderzoek binnen? Dan zal de fertiliteitsarts met jou bespreken wat de kansen zijn om op een natuurlijke manier zwanger te worden en/of de kans op een zwangerschap met behulp van een fertiliteitsbehandeling groter kan worden.

Mocht je het mentaal zwaar hebben, vergeet dat dan zeker niet te melden. Extra emotionele ondersteuning is enorm belangrijk wanneer je het traject van onderzoeken en eventuele behandelingen wilt volhouden. Mindfulness is ook een krachtige tool om beter met tegenslagen om te kunnen gaan.

De 7 vragen die je kunt stellen aan je fertiliteitsarts

Tijdens het eerste gesprek is er alle ruimte om vragen te stellen. Nu is ieders ervaring met vruchtbaarheidsproblemen natuurlijk uniek, maar hopelijk helpen onderstaande vragen je wat meer duidelijkheid te krijgen.

  1. Wat voor soort onderzoeken moet ik (en/of mijn partner) ondergaan?

  2. Wanneer zou ik eventueel behandeld kunnen worden?

  3. Wat is de slagingskans van de fertiliteitsbehandelingen in jullie ziekenhuis/kliniek?

  4. Wat zijn de risico’s van eventuele fertiliteitsbehandelingen?

  5. Welke leefstijlveranderingen zou ik kunnen maken, als het daar aan ligt?

  6. Hoeveel kost een fertiliteitsbehandeling en wordt deze door de verzekering vergoed? Is een betalingsregeling mogelijk?

  7. Bij wie kan ik terecht als ik nog meer vragen heb?

Schrijf deze vragen op, neem pen en papier mee en vraag desnoods of je het gesprek op mag nemen. Ik weet dat het heel confronterend kan zijn om hier in te duiken, maar goed geïnformeerd zijn is wel heel belangrijk. Vaak geeft het weten van de oorzaak ons ook rust, hoe moeilijk het ook is. Vanuit daar kun je verder kijken en besluiten nemen.

Jij kan dit!

Liefs,

Stephanie

Some last words.

Mis je iets in de tekst? Heb je behoefte aan wat extra steun, wil je graag je verhaal delen of gewoon even kletsen met lotgenoten? Laat het ons dan weten in de comments, stuur een berichtje op Instagram of een mail naar info@fitforivf.nl

Je bent niet alleen ❤️

 

Geen reactie's

Geef een reactie