Weet jij wat er wel en niet vergoed wordt?

Vergoedt jouw zorgverzekeraar vruchtbaarheidsbehandelingen in 2023?

Terwijl ik dit schrijf, is het einde van het jaar alweer bijna in zicht. Misschien was dit een jaar waarin je bent begonnen aan je eerste vruchtbaarheidsbehandelingen, of misschien heb je pas net te horen gekregen dat je niet vanzelf zwanger kunt raken. Het kan natuurlijk ook zijn dat je voor een nieuwe poging gaat. Hoe dan ook, er komt veel op je af. Daarnaast heeft lang niet iedereen de financiële middelen om de behandelingen zelf te betalen. Een must-do aan het einde van het jaar is dan ook het checken van je zorgverzekering. Worden jouw vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed in 2023? Als je wilt overstappen, dan moet je uiterlijk op 31 december je huidige zorgpolis opzeggen. Ik heb de belangrijkste feiten voor je op een rijtje gezet. 

Of jouw vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed worden, is afhankelijk van jouw zorgverzekering en de specifieke behandeling die je nodig hebt. Het is dus heel belangrijk om te controleren wat er wel en niet vergoed wordt voordat je aan een fertiliteitstraject begint. 

Basisverzekering en aanvullende verzekering 

Wanneer je een basisverzekering hebt afgesloten, heb je een keuze gemaakt uit twee soorten vergoedingen: vergoeding in natura of vergoeding op restitutiebasis. Een naturapolis houdt in dat je wordt behandelt door hulpverleners en ziekenhuizen waar je verzekeringsmaatschappij een contract mee heeft. Bij een restitutiepolis heb je vrije keuze door wie en in welk ziekenhuis je wilt worden behandelt. De zorgverzekeraar houdt jouw aantal pogingen bij, zodat zij kunnen bepalen of ze vanuit de basisverzekering moeten vergoeden of niet. 

De aanvullende verzekeringen zijn, zoals je misschien wel weet, per maatschappij verschillend, zowel qua premie als qua dekking. Als je je voor een aanvullende verzekering aanmeldt, kan de zorgverzekeraar om een gezondheidsverklaring vragen. Ze mogen je vervolgens afwijzen of een pakket met een lagere dekking aanbieden. 

Welke fertiliteitsbehandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering?

Ovulatie-inductie en intra uteriene inseminatie (IUI) worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Bij IVF en ICSI is dat niet helemaal het geval. Er worden drie behandelingen per doorgaande zwangerschap vergoed. Dat betekent dat ook een afgebroken behandeling mee wordt geteld. De telling begint namelijk na de punctie. Na een doorgaande zwangerschap begint de telling opnieuw. Is jouw eerste of tweede poging gelukt, dan is vergoeding van IVF of ICSI dus ook mogelijk voor een volgend kind, mocht je die wens hebben.

Een cryo-behandeling (een cyclus waarin een ingevroren embryo wordt teruggeplaatst) wordt gezien als onderdeel van de IVF of ICSI-behandeling waarin het embryo is ontstaan. Tijdens één poging kunnen dus meerdere embryotransfers plaatsvinden, van embryo’s die uit dezelfde IVF of ICSI-poging zijn ontstaan. 

Om voor vergoedingen in aanmerking te komen, moet de behandeling plaatsvinden in één van de vergunninghoudende klinieken of in een transportkliniek. 

Kies je voor een vergunninghoudende IVF-kliniek, dan vindt de hele behandeling daar plaats. Een transportkliniek daarentegen, voert wel de gehele IVF of ICSI behandeling uit, met uitzondering van de bevruchting en terugplaatsing. Tijdens deze laatste fases werkt de transportkliniek samen met een vergunninghoudende IVF-kliniek. Je krijgt tijdens de behandeling dan met twee ziekenhuizen te maken.

Houd er ook rekening mee dat IVF en ICSI een leeftijdsgrens kennen. Per 1 januari 2013 worden behandelingen vergoed tot 43 jaar. 

Onder de 38 jaar wordt er bij de eerste twee pogingen één embryo teruggeplaatst.

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen worden verzekerd vanuit de aanvullende verzekering?

Extra zaken zoals vergoeding van meer dan drie IVF of ICSI-behandelingen, een adoptie-uitkering, de kosten van het invriezen van sperma, vergoeding lidmaatschap patiëntenvereniging en een second opinion, kunnen allemaal opgenomen zijn in de aanvullende pakketten van de ziektekostenverzekering. 

Wat ook belangrijk is om te weten, is of er wel of geen medische selectie plaatsvindt bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.

Komen de kosten op naam van de man of vrouw? 

Wanneer je samen met een partner een kinderwens hebt, komen de kosten altijd op naam van de vrouw. Zelfs als de oorzaak bij de man ligt. Bij bewerkingen van het zaad van de man (IUI, IVF, ICSI), kan het ziekenhuis hiervoor wel een behandelcode aanmaken, waardoor de kosten gedekt kunnen worden door de verzekeraar van de man. Echter kan dit wel per ziekenhuis verschillen. Check dat dus even goed van te voren. 

Daarnaast moet je zorgen dat je altijd eerst toestemming vraagt voor het laten uitvoeren van een fertiliteitsbehandeling. 

Kan je voor een vruchtbaarheidsbehandeling in het buitenland kiezen? 

Ben je van plan om over de grens te gaan, dan gelden er andere regels. Bij een basisverzekering met restitutie heb je een vrije keuze voor zorg-/hulpverleners en ziekenhuizen. Maar, veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden kosten die in het buitenland gemaakt worden slechts tot een maximumbedrag. Meestal bedraagt dat maximumbedrag het in Nederland geldende tarief. Je zult dan zelf vaak bij moeten betalen. 

Bij een basisverzekering in natura heb je die vrije keuze niet. Daarnaast heb je ook hier weer toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Wil je hier meer over weten? Dan kan Monique van Kinderwens Alicante jou hier wellicht goed bij helpen. 

Worden medicijnen ook vergoed?

Zorgverzekeraars in Nederland werken met het door de overheid ingestelde Geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS). Bij dit systeem hoort een lijst met medicijnen die vergoed worden. De meeste middelen die gebruikt worden bij fertiliteitsbehandelingen, staan op die lijst. Bij slechts een aantal middelen moet je zelf iets bijbetalen. De medicijnen die je gebruikt tijdens een IVF of ICSI-poging voor eigen rekening, worden dus niet vergoed. Het ziekenhuis waar je onder behandeling bent verstrekt de medicatie. 

 

Tot slot geef ik je nog graag een aantal korte tips mee: zorg ervoor dat je je medische verklaring altijd naar waarheid invult, check eens of je gemaakte kosten die niet worden vergoed door je zorgverzekeraar kunt opvoeren als bijzondere ziektekosten bij de belasting en onthoud dat de behandelingen altijd eerst van je eigen risico afgaan. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan, want niet vanzelf zwanger kunnen raken is al moeilijk genoeg. 

Ik hoop dat dit je op weg gaat helpen naar jouw mooie wens, want dat is iedereen gegund. 

 

Liefs,

Stephanie

Some last words.

Mis je iets in de tekst? Heb je behoefte aan wat extra steun, wil je graag je verhaal delen of gewoon even kletsen met lotgenoten? Laat het ons dan weten in de comments, stuur een berichtje op instagram of een email naar info@fitforivf.nl

Je bent niet alleen ❤️

 

Geen reactie's

Geef een reactie